Yapay Zeka & Yapay Sinir Ağları
Son günlerde nedense bu konuya kafayı takmış durumdayım. Yapay sinir ağları ve yapay zeka üzerine araştırmalar ve okumalar yapmaktayım. Yapay zeka yapay sinir ağı mıdır ? Yapay zeka yapay sinir ağlarından mı oluşur ? Oluşur ise her yapay zeka yapay sinir ağlarından oluşması mı gereklidir ? İşte yapay zeka ve yapay sinir ağlarını tanımlarken kafamda, bir yandan da bunlar arasında ki ilişkiyi değerlendiriyordum.
Peki yapay zeka nedir ? Yapay zeka mantıksal düşünme yetisini gerçekleştirme işlemi olarak değerlendirebiliriz. Yapay zeka bu amaç doğrultusunda gerek öğrenerek gerekse taklit ederek görevini yerine getirmektedir. Yazılımcıların temel olarak anlayacağı şekilde tanmı if-else mantığı ile taklit yöntemi uygulanabilir. Öğrenme yöntemi ise yapay sinir ağları ile tanımlanmaktadır.
Peki yapay sinir ağları nedir ?
Yapay sinir ağları insan beynini taklit etmek maksadıyla geliştirilen bir bilgi işlem metodudur. Beyinde bulunan nöronların dendrit,akson,sinapsis,çekirdek yapısı ve çalışma şekli taklid edilerek oluşturulan bir çeşit mantıksal ağ yapısıdır. Bu ağın girişine uygulana veriler ağ yapısı ve fonksiyonları tarafından işlenerek bir çıkış elde edilir. Bu çıkış istenen değere ulaşması sağlanana kadar iteratif yöntemler kullnarak geri beslemeli bir şekilde ağ katmanlarını bir nöron gibi eğitilmesi yöntemi sağlanır.
Gün geçtikçe araştırdıkça okudukça yapay sinir ağlarına ilgim her geçen gün artar bir yönde seyir izlemektedir. 🙂 Sonu hayır ola..
Ben araştırmalarıma devam edeyim.. Selametle..